Gündəlik bir stəkan noxud xolesterolu azaldır - Yeni tədqiqat
Amerika Qidalanma Cəmiyyətinin illik iclasında təqdim olunan yeni tədqiqat paxlalı bitkilərin, xüsusilə də noxud və qara lobyanın insan sağlamlığı üçün əhəmiyyətli faydalarını ortaya qoyub.
sedanevs.az “Science News” saytına istinadla xəbər verir ki, Çikaqodakı İllinoys Texnologiya İnstitutunun alimlərinin apardığı kiçikmiqyaslı tədqiqat gündə bir stəkan noxud və ya qara lobya istehlak etməyin xolesterolu aşağı salmaq və orqanizmdəki iltihabı azaltmaq qabiliyyətini vurğulayıb. Tədqiqatın nəticələrinə əsasən, bu cür sadə pəhriz dəyişikliyi insan sağlamlığında nəzərəçarpacaq yaxşılaşmalara səbəb ola bilər.
Qidalanma üzrə mütəxəssis doktor İndira Edirisinqe və həmkarları prediabet diaqnozu qoyulmuş 72 nəfəri 12 həftə boyunca izləyiblər. İştirakçılar gündəlik olaraq ya bir stəkan noxud, qara lobya, ya da ağ düyü istehlak ediblər. Tədqiqatın sonunda noxud pəhrizində olan şəxslərin ümumi xolesterol səviyyəsinin orta hesabla 200 milliqram/dl-dən 186 milliqram/dl-ə endiyi müşahidə olunub. Azalma ilk baxışda kiçik görünsə də, Edirisinqe bunu “sağlamlığa doğru mühüm dönüş” kimi qiymətləndirib. Çünki bu, iştirakçıların sağlam xolesterol səviyyəsinə qayıtdığını göstərir. Ümumi xolesterolun 200 mq/dl-dən aşağı olması həkimlər tərəfindən “normal” sayılır. Əlavə olaraq, həm noxud, həm də qara lobya istehlak edən iştirakçılarda iltihab göstəricilərinin azaldığı qeyd edilib. Tədqiqatın həmmüəllifi, qidalanma üzrə mütəxəssis Morgan Smit bu nəticələrin paxlalıların tərkibindəki faydalı komponentlərlə əlaqəli olduğunu bildirib: “Bu ərzaqlar geniş yayılıb, nisbətən ucuz və əlçatandır, bu da onları gündəlik pəhrizə daxil etməyi asanlaşdırır”.
Tədqiqat zamanı bəzi iştirakçılar lobya istehlakının ilk mərhələsində mədə-bağırsaq diskomfortu yaşadıqlarını qeyd etsələr də zamanla orqanizmlərinin bu dəyişikliklərə uyğunlaşdığı müşahidə olunub. Bu, paxlalı bitkilərin gündəlik istifadəsinin davamlı sağlamlıq faydaları verə biləcəyini göstərir. Hazırkı pəhriz tövsiyələrinə əsasən, həftəlik 1,5 stəkan paxlalı qəbulu məsləhət görülür. Bununla belə, tədqiqatçılar gündəlik bir stəkan noxud və ya lobya istehlak etməyin çox da çətin olmadığını qeyd edirlər. Komanda tədqiqat iştirakçılarına lobya salatları və digər yeməklərlə bağlı resept və şəkillər təqdim edərək prosesi asanlaşdırmağa çalışıb.
Akademik və ictimai səhiyyə mühitində bu cür araşdırmalar, gündəlik pəhriz seçimlərinin uzunmüddətli sağlamlıq nəticələrinə necə təsir etdiyini daha dərindən başa düşmək baxımından mühüm əhəmiyyət daşıyır.